Nederlanders worden uit vliegtuig gezet na ruzie over scheten

Een vliegtuig van Transavia dat onderweg was van Dubai naar Amsterdam heeft een tussenlanding in Wenen moeten maken om vier mensen van boord te zetten. Een groepje Nederlanders van Marokkaanse afkomst kreeg ruzie met de bemanning van het vliegtuig.

Stinkende scheten

Twee jongens zouden beklaagd hebben over een oude man die stinkende scheten liet en vervolgens luidruchtig, provocerend en agressief gedrag vertonen. Nadat ze eerder al een officiële waarschuwing hadden gekregen, besloot de piloot uit te wijken naar Wenen. Hier werden ze door de Oostenrijkse politie uit het vliegtuig gehaald.

Uit vliegtuig gezet

De 25-jarige Nora Lachhab, een rechtenstudent uit Rotterdam, en haar oudere zus waren op vakantie geweest in Dubai en zaten op de stoelen naast de jongens in het vliegtuig. Ook zij werden door de politie uit het vliegtuig gehaald. Ze slepen Transavia hierom voor de rechter: “We zijn afgelopen weekend op een vlucht van Dubai naar Amsterdam volkomen onterecht in Wenen van boord gezet. Een schokkende, doodenge en vernederende ervaring. We hebben een advocaat ingeschakeld,” zo luidt hun verklaring.

“Het vreemde is dat wij het toestel ook moesten verlaten. Terwijl we deze jongens helemaal niet kenden. We zaten toevallig op dezelfde rij, maar hebben niets gedaan wat het bizarre optreden van de Transavia-bemanning rechtvaardigde. Denken ze daar soms dat alle Marokkanen problemen veroorzaken? Daarom laten we het er niet bij zitten. We moesten zelf maar zien hoe we weer thuis kwamen”, aldus Nora Lachhab in De Telegraaf. “We hadden met het hele opstootje niets te maken. Daar nemen we ook afstand van. De botte houding van de Transavia-stewardessen was vanaf het begin van de vlucht fout. Ze zochten zelf de confrontatie en wilden kennelijk perse hun gelijk halen.”

Transavia ontkent

Transavia ontkent dat de bemanning verkeerd heeft gehandeld en claimt dat de zussen zich ook schuldig hebben gemaakt aan wangedrag en verbaal geweld: “Dat is onacceptabel. Onze crew moet zorgen voor een veilige vlucht. Als passagiers risico’s opleveren, grijpen ze gelijk hard in. Daar zijn onze mensen voor getraind. Ze weten heel goed waar de grenzen liggen. Transavia staat dan ook vierkant achter het cabinepersoneel en de piloten.”

Overdreven

Andere passagiers in het vliegtuig nemen het juist op voor de vier en vinden de reactie van Transavia overdreven. Een ooggetuige verklaard: “Er was eigenlijk niet zoveel aan de hand. Een oude man liet scheten. Daar is wat van gezegd. Daarna liep het wat uit de hand. Het bleef echter bij praten. Ook luchtreizigers mogen best mondig zijn. Bedreigingen hebben we niet gehoord.”