Turk snijdt Nederlandse man af op de snelweg maakt auto kapot en rijdt weg

Het is druk op de ringweg ter hoogte van Beijum. De spits is, iets tegen 16:30 uur, net aan het losbreken. Gevolg is dat verkeer op beide banen rijdt, zonder veel snelheidsverschil. Dat zint een veel te obstinaat gastje niet. Dus gaat hij klemrijden, stoppen op ringweg en auto beetje slopen.

De afslag Bedum is net voorbij als ik, net als alle weggebruikers om mij heen, vaart minder om de grote bocht van de ringweg te nemen richting centrum, Paddepoel en Zuidhorn. De bocht is tweebaans en biedt alle ruimte voor de vrachtwagen rechts van mij en mijn wagentje. In de achteruitkijkspiegel verschijnt een driftige Volkswagen Polo. Hij wil erlangs, schiet van links naar rechts en bumperkleeft als een malle.

Toch moet hij even wachten. Er is geen ruimte en met de vrachtwagen naast me is ‘gas erbij’ best tricky, zeker in die bocht. Dat zint de Polo niet. Zodra er iets later en een paar honderd meter verderop (nabij de aansluiting op Eemshavenweg richting Van Starkenborghkanaal) een beetje ruimte komt, zoeft hij rakelings langs mij. Ze over de doorgetrokken streep de rijbaan op, waarbij die mij behoorlijk afsnijdt.

Daar reageer ik op met een wegwerpgebaartje en ik blèr enigszins verbouwereerd “idioot” richting de bestuurder. Het is hartje zomer, mijn raam staat net als de zijne volledig open waardoor hij mijn bescheiden scheldkanonnade hoort. Had ‘ie voor zijn gemoedstoestand beter niet kunnen opvangen. Hij kijkt mij boos aan, rukt met 80 per uur aan het stuur en rijdt vol overtuiging mijn rijbaan op met de intentie mij te raken.

Ik rem af. Ik wijk uit naar rechts. Hij remt af en dreigt mij weer te raken in mijn flank. Tot ik geen kant meer opkan en noodgedwongen stilsta.