Benaouf A. reageert: Werd onder druk gezet om verklaring aan te passen

Benaouf A. heeft woensdag tijdens de rechtszaak over de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012 gezegd dat hij onder druk is gezet om zijn verklaring aan te passen. Hij trad op als getuigen tegen de twee verdachten Adil A. en Anouar B.

 

“Er is onlangs een voorval gebeurd, zodat ik anders zou gaan verklaren”, zei Benaouf A. “Maar ik buig voor niemand. Ik ben niet onder de indruk van ze en ga voor niemand achteruit. Ik doe het voor de familie van die jongens,” doelend op zijn vrienden Youssef L. (28) en Saïd El Yazidi (21), die bij de aanslag om het leven kwamen.

Benaouf A. verklaarde dat hij het doelwit was van de liquidatie en blijft erbij dat hij Anouar B. gezien heeft. Volgens de advocaat van Anouar B. zou dit onmogelijk zijn, omdat uit reconstructie blijkt dat hij alleen contouren van gezichten gezien zou kunnen hebben.

“Wat u vergeet, is dat de auto ook tot stilstand is gekomen”, was de reactie van Benaouf A. “Ze wilden uitstappen, maar dat lukte niet door de deurvergrendeling. Toen kon ik in de auto kijken en ben ik weggerend. Maar hij (Anouar B. red) zat er zeker in.” Benaouf A. wist zelf te ontkomen door tussen twee woonboten in de gracht te springen.

De schietpartij is onderdeel van de reeks gewelddadige incidenten en liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, die al aan velen het leven heeft gekost.

Vorig jaar probeerde enkele mannen Benaouf A., die zelf vastzit voor de moord op crimineel Najeb Bouhbouh, hem met een helikopter uit de gevangenis van Roermond te bevrijden. De ontsnappingspoging werd echter verijdeld door de politie.

Dit is wie Benaouf A. ook alweer is: