Hoe schadelijk is een kickbokswedstrijd?


In het kickboksen moet je harde klappen en stoten incasseren, maar hoe schadelijk zijn de klappen en stoten van (kick)boksers.

De AD meldt dat boksen en kickboksen worden vaak in verband gebracht met hersenschade. Dennis Krauweel, de trainer van Rico Verhoeven laat zijn pupillen een keer per jaar een hersenscan doen, bij twijfel wordt er niet gevochten, ‘’Gezondheid staat voorop.’’ Na een knock-out moet je een hersenscan laten maken voordat je weer mag kickboksen.

Als we terugblikken op de partij tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik dan concluderen we dat Jamal aan het einde veel stoten achter elkaar kreeg, maar Rico ging maar door tot de scheidsrechter er tussenkwam. Volgens de trainer heeft Rico niks fout gedaan, ‘’Vlak voor de laatste klap van Rico zie je Jamal nog uithalen. Voor mij een teken dat ie tot dat moment zeker niet weerloos was. Anders kun je dat niet meer.’’

“Wat we al wel gezien hebben is dat ongeacht de plek waarop je iemand raakt, de hersens heen en weer schudden. De grootste schade zit vooral aan de andere kant van waar je iemand raakt.”

Bij American Footballers is het probleem veel groter dan bij kickboksers. ‘’Kickboksers nemen ruim de tijd voor herstel. American Footballers staan een week later alweer op het veld. Dat maakt het probleem pas echt groot.”

 
Laatste artikelen